Life Cycle
FIFTH GRADE
Test
to review 8 week unit or  
  take online test (requires Flash)  

1. Which of the following is not a cell organelle?

A. ribosome
B. mitochondria
C. chloroplast
D. tissue

2. What is the name of the football-shaped plant organelle where photosynthesis takes place?

A. cell wall
B. chloroplast
C. mitochondria
D. vacuole

3. Where is most DNA found?

A. nucleus
B. endoplasmic reticulum
C. vacuole
D. golgi complex

4. Which of the following organisms reproduce asexually?

A. amoeba
B. elephant
C. giraffe
D. turtle

5. The brain belongs to which organ system?

A. circulatory
B. integumentary
C. respiratory
D. nervous

6. Which organ system is responsible for the break down of food?

A. circulatory
B. integumentary
C. nervous
D. digestive

7. A calorie refers to:

A. warmth of your body
B. food in kilograms
C. amount of heat given off by food
D. one teaspoon of salt

8. Which type of muscle cell is found in the heart?

A. skeletal
B. smooth
C. cardiac

9. Which of the following does not represent voluntary muscle movement?

A. heart beating
B. raising an arm
C. running
D. talking

10. Which of the following structures is not present in an animal cell?

A. cell membrane
B. chloroplast
C. mitochondria
D. nucleus

11. What types of organisms undergo photosynthesis?

A. trees
B. plants
C. grasses
D. all of the above

12. What are the non-flowering seed plants called (pines, redwoods, etc.)?

A. gymnosperms
B. angiosperms

13. Corals are most closely related to what organism?

A. humans
B. jellyfish
C. elephants
D. fish

14. Which of the following animals produces a pellet?

A. owl
B. fish
C. cat
D. dog

15. Explain how you can use owl pellets to determine the population of the organisms they eat.




ANSWERS: 1.(D); 2.(B); 3.(A); 4.(A); 5.(D); 6.(D); 7.(C); 8.(C); 9.(A); 10.(B); 11.(D); 12.(A); 13.(B); 14.(A); 15. Make sure students point out that you can calculate the population of the organisms by counting the number of individual rodents that the owl ate. You can also determine the general age of the rodents the owl ate from the bones.

[Back to Life Cycle Grid]